Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ

  Άλλοι λένε ότι ο καφές κάνει καλό και άλλοι κακό και προβάλλουν προς τούτο παρά πολλά επιχειρήματα. Κανένας όμως δε λέει ότι πίνοντας καφέ γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις, ανταλλάσσονται ιδέες και αναφέρονται πολλά γεγονότα από τη ζωή μας που έχουν ξεχαστεί.

  Έτσι σε έναν καφέ σε καφετέρια του Χολαργού συναντήθηκα με τους Υπτγο ε.α. κ. Νιώτη Γεώργιο (τάξεως ΣΣΕ 1953) και τον Ταξχο ε.α. κ. Πουλημένο Πέτρο (τάξεως ΣΣΕ 1954). Διαβιβαστές αμφότεροι και αφού ως καλοί Έλληνες πατριώτες λύσαμε όλα τα τρέχοντα εσωτερικά και διεθνή προβλήματα και οι ελληνικότατοι  καφέδες μας δηλαδή  «καπουτσίνο με πολλή κανέλα»  και «εσπρέσο λούγκο», πλησίαζαν να τελειώσουν η συζήτηση γύρισε για τη ζωή στο ΚΕΔΒ στα παλιά καλά  χρόνια, τότε που το ΚΕΔΒ εκτός από τη σχολή ΔΒ, είχε και τρία τάγματα οπλιτών: 1ο Νεοσυλλέκτων, 2ο Ειδικοτήτων και το 3ο  Λοιπών Όπλων (ΤΛΟ) με συνολική δύναμη πολλές φορές πάνω από 1.300 άτομα.     

  Τότε βλέπετε ήταν οι καλές εποχές που οι Έλληνες παντρεύονταν, έκαναν οικογένεια, παιδιά, έχτιζαν σπίτι για να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από ένα «κεραμίδι», τα αγόρια πήγαιναν στο στρατό και όλοι γονείς και παιδιά καμάρωναν για το στρατιώτη που υπηρετούσε τη θητεία του. Τότε οι νέοι δεν την κοπάναγαν στο εξωτερικό ή δήλωναν ψυχολογικά προβλήματα για να μην υπηρετήσουν, γιατί αυτό το γεγονός τους σημάδευε για όλη τους τη ζωή.  Άλλες εποχές! !

  Έτσι το 1979 παρουσιάστηκε για κατάταξη στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ) στο Χαϊδάρι, προκειμένου να εκπληρώσει το χρέος του προς την πατρίδα, ο γνωστός καλλιτέχνης, μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός και συγγραφέας Νίκος Καρβέλας. ‘Ένας πολυτάλαντος νέος που κατά τη φοίτησή του στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών συγκρότησε  ένα ροκ συγκρότημα επηρεασμένος από τους Beatles και τους Rolling Stones. Το ανήσυχο πνεύμα του ζητούσε μια καλλιτεχνική διέξοδο και το γεγονός αυτό το  διέκρινε ο τότε Διοικητής του 3ου Τάγματος Ανχης (ΔΒ) Πουλημένος Πέτρος και σε μια «συνέντευξή του» ο στρατιώτης Καρβέλας προσφέρθηκε να συνθέσει κάτι για τις Διαβιβάσεις. Μάλιστα έφερε στο Χαϊδάρι τη συνεργάτιδά του δημοσιογράφο και στιχουργό  Βαρβάρα Τσιμπούλη (1947-1992), προκειμένου να ενημερωθεί για το τι θα γράψει. Η αείμνηστη Βαρβάρα τελείως άγνωστη σήμερα στο ευρύ κοινό, προσέφερε πολλά στο ελληνικό τραγούδι. Συνεργάσθηκε εκτός από τον Καρβέλα, με τους Χατζηδάκη, Πλέσσα, Χατζηνάσιο κ.α. και τραγούδια της τραγουδήθηκαν από τους Πάριο, Μαρινέλλα, Μοσχολιού, Βοσκόπουλο κ.α. 

  Η συνεργασία Καρβέλα – Τσιμπούλη είχε ως αποτέλεσμα τη μελοποίηση από τον πρώτο τεσσάρων στίχων της δεύτερης   δημιουργώντας τον «Ύμνο των Διαβιβάσεων». Ο Δκτης μάλιστα του ΚΕΔΒ Ταξίαρχος Πολυμερόπουλος Γεώργιος (ΣΣΕ 1949Α) ενέκρινε όπως ο ύμνος παίζεται από την εκάστοτε αυτοσχέδια ορχήστρα του Κέντρου ΔΒ σε όλες τις βραδιές οπλίτη και έδωσε προς τούτο σχετικές οδηγίες στον τότε Αξιωματικό του 2ου Γραφείου Ταγματάρχη Αποστολόπουλο Ευάγγελο (ΣΣΕ 1961}.

  Όμως «Τα πάντα ρει» και έτσι ο ύμνος με την πάροδο του χρόνου χάθηκε στα συρτάρια του 2ου Γραφείου του ΚΕΔΒ και από τη μνήμη των Διαβιβαστών. Το 1992 με την ευκαιρία μιας βραδιάς οπλίτη που συμμετείχε ο Νίκος Καρβέλας και η Άννα Βίσση ήλθε  στο προσκήνιο ο Ύμνος των Διαβιβάσεων και  ο παλιός Αξκος του 2ου γραφείου Αποστολόπουλος της εποχής κατατάξεως του Καρβέλα,  τώρα Ταξχος  Δκτης  του ΚΕΔΒ, προσπάθησε να αναστήσει τον Ύμνο αλλά αυτό  δεν κατέστη δυνατόν. Βλέπεται τα θαύματα αναστάσεως δεν επαναλαμβάνονται. Σήμερα οι παλιοί αξκοί των ΔΒ έχουν ξεχάσει τον Ύμνο και οι νέοι δεν τον γνωρίζουν αλλά και ούτε ενδιαφέρονται για το παρελθόν. Τους απασχολούν πολλά άλλα και σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας.  

ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ
Εμείς και στον ασύρματο
εμείς και στο τηλέτυπο
και πρόμαχοι εμείς
του Έθνους της τιμής
κι έτοιμοι κάθε μέρα
να πούμε όλοι "αέρα".
-- --
Διαβιβαστές - Διαβιβαστές
άγρυπνοι κι ακούραστοι
του Έθνους μαχητές
Διαβιβαστές - Διαβιβαστές
γενναία Ελληνόπουλα
στις πρώτες τις γραμμές.
-- --
Του Έθνους τα μηνύματα
με τα δικά μας σήματα
σε γη και ουρανό
ασπίδα στον εχθρό
Ελλάδα μας προχώρει
και μεις αγγελιοφόροι.
-- --
Με ζήλο κι ετοιμότητα
η κάθε ειδικότητα 
παράδειγμα τιμής
ανδρείας κι αρετής
από τη φρυκτωρία
ως τη τηλεπικοινωνία. 

  Με τη βοήθεια του Ταξχου ε.α. κ. Πουλημένου και Αντγου ε.α. κ. Πολυμερόπουλου βρέθηκαν τα πρωτότυπα έγγραφα του «Ύμνου των Διαβιβάσεων» μουσικής συνθέσεως  Καρβέλα και στίχων Τσιμπούλη τα οποία και επισυνάπτονται (στη δημοσίευση) για καθαρά ιστορικούς λόγους αλλά και για να τιμηθούν οι δημιουργοί του Νίκος Καρβέλας και η αείμνηστη και ξεχασμένη Βαρβάρα Τσιμπούλη για την προσφορά τους στις Διαβιβάσεις.
                        
Υπτγος ε.α Σπυρίδων Κουρκούμπας
Δημοσιεύτηκε στην Εθνική Ηχώ τον Ιούνιο του 2017