8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ  ΟΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

    Την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στη Σχολή Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι γιορτάστηκαν με κάθε λαμπρότητα τα 70 χρόνια της ίδρυσης  του όπλου των Διαβιβάσεων. Η ίδρυση του Όπλου αυτού  το 1946 , ήταν αποτέλεσμα των αυξημένων απαιτήσεων  σε επικοινωνίες του ριζικά ανασυγκροτούμενου Στρατού μας μετά την απελευθέρωση, αλλά και της μεγάλη εξέλιξης των μέσων επικοινωνιών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παράγοντες που  επέβαλαν την ανάληψη αυτού του έργου από ιδιαίτερο φορέα.

     Η υλοποίηση των απαιτήσεων πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή την 8η Φεβρουαρίου 1946, από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό , του ΑΝ 919, με αποτέλεσμα ένα νέο όπλο οι Διαβιβάσεις   πέμπτο κατά σειρά,  να προστεθεί  στα ήδη υπάρχοντα τέσσερα Πεζικό, Πυροβολικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα και Μηχανικό.

      Ο νέος Νόμος στο Άρθρο 1 καθόριζε:

     «   α. Συγκροτείται ίδιον Όπλον εν τω Στρατεύματι υπό τον τίτλον «ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ».

        β. Τα  διακριτικά της στολής των Αξιωματικών και Οπλιτών κανονισθήσονται διά Βασιλικού Διατάγματος. »

       Η πρώτη ιστορική για το νέο Όπλο εγκύκλιος με αριθμό 381/1946 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ περιλάμβανε τα ονόματα 138 μετατασσόμενων Αξιωματικών, 108 από το Μηχανικό, 23 από το Πεζικό και 7 από το Πυροβολικό,  οι πλείστοι των οποίων είχαν προϋπηρεσία σε μονάδες Διαβιβάσεων.

       Σ’ όλους τους αγώνες του έθνους, οι διαβιβαστές, (αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, υπαξιωματικοί και στρατιώτες), ήσαν οι αφανείς ήρωες , οι οποίοι με την άριστη επαγγελματική τους κατάρτιση, την αφοσίωσή τους στην εκτέλεση της αποστολής τους  και τη συμμετοχή τους  στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων, προσφέρανε τότε, όπως εξακολουθούν  και προσφέρουν σήμερα, μέρα και νύχτα  365 μέρες το χρόνο με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ,πολύτιμες υπηρεσίες στις Διοικήσεις για τη  διατήρηση του συνδέσμου από του ανωτάτου μέχρι του κατωτάτου κλιμακίου απαραίτητου για την ενάσκηση της Διοίκησης επιβεβαιώνοντας συνεχώς τα λόγια του μεγάλου αμερικανού Στρατηγού του Β΄ ΠΠ και μετέπειτα Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αμερικής  Μπράντλεϊ  Ομάρ Νέλσον: «ένα χαρτί σε κάνει αξιωματικό και ένας ασύρματος Διοικητή».

        Στον  εορτασμό των 70 χρόνων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντγος  Βασίλειος Τελλίδης, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΘΑ κ. Γιάννης Ταφύλλης, οι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης  Σαλέφας και Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΑΣ Σχης ε. α. Νικόλαος Καίσαρης, Πρόεδροι Συνδέσμων Όπλων  Σωμάτων και Τάξεων ΣΣΕ, μεγάλος αριθμός ε.ε. και ε.α Αξιωματικών όλων των βαθμών και φίλοι των Διαβιβάσεων.

Ο εορτασμός περιελάμβανε:

 - Eπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων Διαβιβαστών της Σχολής ΔΒ.

 - Kατάθεση στεφάνων από τον κ. ΑΝΥΕΘΑ, κ. Αρχηγό Στρατού και Πρόεδρο Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΔΒ.

 - Oμιλίες στο κινηματοθέατρο της Σχολής από τον κ ΑΝΥΕΘΑ κ. Αρχηγό Στρατού και Δντή ΔΔΒ/ΓΕΣ Ταξχο κ. Περβολαράκη Απόστολο.

 - Eπίδοση αναμνηστικών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στον παλαιότερο εν ζωή Διαβιβαστή Αξιωματικό Ταξίαρχο ε. α. κ. Μοιρισκλάβο Αντώνιο Τάξεως ΣΣΕ 1938

- Προβολή 15λέπτου ταινίας για την ιστορία των ΔΒ.

-  Περιήγηση σε εκθέματα παλαιών και σύγχρονων μέσων ΔΒ. 

  Στην ομιλία του ο κ. ΑΝΥΈΘΑ τόνισε:

    Η συμβολή του όπλου των Διαβιβάσεων στην αποστολή του Στρατού Ξηράς είναι γνωστή και απτή σε όλους σας σε καθημερινή βάση και στο σύγχρονο πεδίο της μάχης δεν υφίσταται μόνο η ισχύς πυρός αλλά και ηισχύς«εκπομπής».

     Οι Διαβιβάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν τα νεύρα του στρατεύματος, τα οποία επιδρούν καταλυτικά στην επιτυχή διεύθυνση και διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Είναι το Όπλο αυτό που οφείλει να τρέχει αν όχι μπροστά από με τις τεχνολογικής εξελίξεις τουλάχιστον παράλληλα με αυτές. Τα στελέχη του έρχονται σε επαφή με τα σύγχρονα συστήματα Επικοινωνίας – Ηλεκτρονικού Πολέμου και Επιτήρησης, τα οποία είτε έχει προμηθευτεί ο Στρατός είτε σε πολλές περιπτώσεις, έχουν αναπτυχθεί από τους ίδιους τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς μας με σημαντική εξοικονόμηση πόρων, λόγω του ζήλου και του επαγγελματισμού που διακατέχει το προσωπικό μας. Να ξέρετε το εξής: ως Στρατός ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε έτοιμοι και πάντοτε
αναβαθμίζουμε την ετοιμότητά μας αλλά το κύριο στοιχείο που μας δίνει αυτή την ετοιμότητα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ο τρόπος που υπηρετούν και κάνουν και το πατριωτικό και το κοινωνικό τους καθήκον.

     Και αναφερόμενος στο τιμώμενο κ. Μοιρισκλάβο

    Έχω και μια άλλη εξαιρετική τιμή, να έχω μπροστά μου τη ζωντανή ιστορία του όπλου των Διαβιβάσεων. Τον Ταξίαρχο τον κύριο Μοιρισκλάβο. Θα ήθελα να του πω δύο λόγια από καρδιάς:

    Η στρατιωτική σας διαδρομή και η πολυετή σας δράση στα πεδία μαχών, καθώς και η ανδρεία που επιδείξατε σε αυτά, σας έφεραν σήμερα κοντά μας και ως σύμβολο, μας τιμάτε με την παρουσία σας, αλλά και ως εκπρόσωπο των νέων εκείνων ανθρώπων συμπολεμιστών Διαβιβαστών που ήταν δίπλα σας στη μάχη.
Είχατε την τιμή να συμπολεμήσετε με ανθρώπους σαν τον Νίκο Τσιγγαρόπουλο,
ένα νεαρό Διαβιβαστή από κάποιο χωρίο της Πιερίας, που έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδας στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Τα λείψανα του επιτέλους ενταφιάστηκαν στην γενέτειρα του μετά από 42 χρόνια. Ήμουν εκεί, στην Κύπρο πριν λίγες μέρες μαζί με τον αδελφό του, για να παραλάβουμε τα λείψανα του Στρατιώτη.

    Σας διαβεβαιώνω πως δεν θα σταματήσουμε ούτε μια στιγμή ώστε όλα τα λείψανα όλων των ηρώων που έπεσαν στην Κύπρο να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να έχουν την τιμή που τους αξίζει. Τους επόμενους δύο μήνες θα επιστρέψουμε τα οστά από τους καταδρομείς που έπεσαν με το Noratlas στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Το πιο συγκλονιστικό, το πιο σπουδαίο ήταν η καρτερικότητα που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια του, οι δικοί τους άνθρωποι.


      Η όλη εορταστική εκδήλωση έκλεισε με προσφορά αναψυκτικών και καφέ στην Λέσχη της Σχολής Διαβιβάσεων

 

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

             Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

  Σπυρίδων Κουρκούμπας                                      Σάββας Αργουζής

             Υπτγος ε.α,                                                               Ταξχός ε.α.