Η αρχική ιδέα για ένα μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη σύμφωνα με το αγγλογαλλικό πρότυπο της εποχής, ανήκε στον Υπουργό Στρατιωτικών Θεόδωρο Πάγκαλο. παππού του συνονόματου σημερινού πολιτικού  Αυτός ήταν που αποφάσισε τον Ιανουάριο του 1926 την κατασκευή του μπροστά στο κτίριο των ανακτόρων , το οποίο είχε μετατρέψει σε Υπουργείο Στρατιωτικών.

Με απόφαση του ίδιου, ως υπουργού Στρατιωτικών, στις 3 Μαρτίου 1926 προκηρύχθηκε καλλιτεχνικός διαγωνισμός στην εφημερίδα Εσπέρα «Διά την υποβολήν μελέτης ανεγέρσεως τάφου Αγνώστου Στρατιώτου εις την έμπροσθεν των Παλαιών Ανακτόρων Πλατείαν, καταλλήλως προς τούτο διαρρυθμιζομένην».

        Στις 9 Οκτωβρίου 1926 το Υπουργείο Στρατιωτικών ενέκρινε και βράβευσε κατά πλειοψηφία την μελέτη του αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη της  οποίας τελικά τα σχέδια επικυρώθηκαν το 1930 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, διχογνωμίες και αντιδράσεις. Το γλυπτό  που κοσμεί  το κέντρο του μνημείου είναι έργο του γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ  με την μορφή αρχαίου οπλίτη  «εκτάδην κείμενο» (ξαπλωμένο στο έδαφος) Η επιτροπή εγκρίσεως  χαρακτήρισε την απεικόνιση του έργου  «ταιριαστή», επειδή προσδίδει ηρεμία και απλότητα.

         Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932 μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και μεγάλη  επισημότητα με συμμετοχή των αρχών και  πολλών ξένων αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια ακολούθησε παρέλαση της φρουράς του μνημείου και εορταστικές εκδηλώσεις όλη την ημέρα σ’ όλη την Αθήνα  Τότε μάλιστα μεταφέρθηκε και φως από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας  για την αφή της ακοίμητης καντήλας που βρίσκεται στο μέσο του κενοταφίου. Το μνημείο χτίστηκε  για να τιμήσει αποκλειστικά και μόνο τους  πεσόντες στρατιωτικούς των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, που σκοτώθηκαν υπέρ της Πατρίδας υπακούοντας σε διαταγές των ανωτέρων τους.

        Την παραμονή της τελετής η εφημερίδα «Ακρόπολις» έγραφε, «Λόγοι πρωτοκόλλου επέβαλαν συν τοις άλλοις την ανέγερσή του: γιατί  από την εποχή που ετερματίσθη ο πόλεμός μας με τους Τούρκους, πολλές φορές οι ξένοι επίσημοι που επεσκέπτοντο τας Αθήνας ευρίσκοντο σε δίλημμα πού έπρεπε να καταθέσουν τα στεφάνια, που συνηθίζεται να καταθέτουν στον τάφο του αγνώστου στρατιώτου. Κι έτσι εγυρνούσαν από τον ανδριάντα του Ρήγα του Φεραίου και του Γρηγορίου Ε΄ στο ηρώο των πεσόντων. Προκειμένου να πάψει αυτή η αμήχανη περιήγηση, Χαλέπι λοιπόν τα 6.500.000 δρχ της εποχής που η Ελλάδα των προσφύγων ξόδεψε για την αναμόρφωση της πλατείας των παλιών ανακτόρων». 

          Την τιμητική φύλαξη του μνημείου ανέλαβε ειδικός στρατιωτικός λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και μετονομάστηκε σε «Φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη». Το 1935 με την επάνοδο του Γεωργίου Β΄ ο λόχος ονομάστηκε σε «Βασιλική Φρουρά», ενώ από το 1974 ονομάστηκε επίσημα «Προεδρική Φρουρά» και  έχει την ευθύνη της εικοσιτετράωρης τιμητικής φύλαξης του Μνημείου.

       Την δεκαετία του 1950 την τιμητική φύλαξη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου εκτός  της τότε βασιλικής φρουράς των ευζώνων, εκ περιτροπής ανελάμβαναν  και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία, γεγονός το οποίο σήμερα είναι τελείως άγνωστο. Ευτυχώς που υπάρχουν οι μαρτυρίες των υπερηλίκων  που είναι εν ζωή και έλαβαν μέρος στις  τελετές αντικαταστάσεως της ευζωνικής φρουράς. Η αντικατάσταση πραγματοποιείτο σε επίσημη τελετή ημέρα Κυριακή στην πλατεία του μνημείου με την παράταξη από την μια μεριά των Ευζώνων  με της Στρατιωτική μουσική και από την άλλη μεριά το τμήμα των Ε.Δ. που θα αναλάμβανε ή θα παρέδιδε την τιμητική φύλαξη. με τις πολεμικές τους σημαίες.

       Από  το Στρατό τη τιμητική φύλαξη του Μνημείου είχε αναλάβει και το σχετικά νεοσύστατο όπλο των Διαβιβάσεων με τμήμα από το Κέντρο Διαβιβάσεων του Χαϊδαρίου. Για καθαρά ιστορικούς λόγους ,ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Διαβιβάσεων την 24η Ιουνίου 2016 σε μια σεμνή τελετή στη Σχολή ΔΒ (Χαϊδάρι) παρέδωσε, σε ευμεγέθη κορνίζα, στον Δκτη της Σχολής Ταξχο κ. Απόστολο Φλιάκο, φωτογραφία  της δεκαετίας του 1950, από  ανάλογη τελετή  αντικαταστάσεως της τιμητικής φρουράς ευζώνων  του μνημείου από Διαβιβαστές. 

        Στην τελετή της παραδόσεως της ιστορικής  Φωτογραφίας για τις Διαβιβάσεις παραβρέθηκαν ο Δντης ΔΔΒ/ΓΕΣ Ταξχος κ. Απόστολος Περβολαράκης, ο Δντης ΔΕΣ/ΓΕΣ Ταξχος κ. Νικόλαος Παπαλιούρας  (Διαβιβαστής), εκπρόσωπος του  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη  Νικαίας,    οι  αποφοιτήσαντες του βασικού Τμήματος  Ανθλγων  μόνιμοι  Ανθλγοί  ΣΣΕ Τάξεως 2015, αξιωματικοί της ΣΔΒ και ΣΤΗΑΔ , μέλη  του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΔΒ, μεταξύ των οποίων και ο Ταξχος (ΔΒ) ε.α. κ. Μαρκομανωλάκης Γεώργιος Τάξεως ΣΣΕ 1950,  τότε Υπλγός και σημαιοφόρος σε ανάλογη τελετή της  22 Αυγ. 1953.

       Η Φωτογραφία αναρτήθηκε στην Αίθουσα Τιμών της Σχολής και αποτελεί πλέον ένα αδιάψευστο γεγονός από την  ιστορία των Διαβιβάσεων, προς ενημέρωση των αξιωματικών   που αποφοιτούν από την Σχολή, αλλά και τους επισκέπτες της Σχολής.

 

Υποστράτηγος ε.α Σπυρίδων  Κουρκούμπας 

Πρόεδρος Σ.Α.Α.ΔΒ

 

ΦΩΤΟ-1 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΒ παραδίδει στην ΣΔΒ την ιστορική φωτογραφία.

ΦΩΤΟ-2 Ο τότε Υπλγός ΔΒ  Μαρκομανωλάκης Γεώργιος ως σημαιοφόρος (22-8-1953) προπορεύεται του τμήματος ΔΒ που κατευθύνεται στους στρατώνες των Ευζώνων.