Κυκλοφόρησε το βιβλίο ΟΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΄40  του Ταξίαρχου ε.α. Νοταρίδη Χρήστου, Προέδρου της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΣΑΑΔΒ. Ο συγγραφέας γνωστός σε όλους τους διαβιβαστές για την αγάπη που τρέφει για το όπλο μας, παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη προπαρασκευή και δράση των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα εξαετούς έρευνας του συγγραφέα σε ελληνικές και ξένες ιστορικές πηγές. Στις σελίδες του αναδεικνύεται η ουσιαστική συμβολή των Διαβιβάσεων στον αποτελεσματικό σύνδεσμο μεταξύ στρατιωτικών Μονάδων και Επιτελείων, αλλά και στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τον αντίπαλο.  Το αντικείμενο καλύπτεται και στις τρεις διαστάσεις του: την ιστορική, την επιχειρησιακή και την τεχνική. Το βιβλίο είναι χρήσιμο στους ιστορικούς ερευνητές, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τον άγνωστο «ηλεκτρονικό πόλεμο» της περιόδου 1940-1944.

    Στο Πρώτο Μέρος παρουσιάζεται η ιστορία των ελληνικών Διαβιβάσεων και η εξέλιξή τους από το Μεσοπόλεμο μέχρι την εποχή που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Άξονα, οι Μονάδες, η οργάνωση, το προσωπικό, η εκπαίδευσή του, το υλικό τηλεπικοινωνίας, τα οχήματα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της περιόδου 1930-1940, τους αποκτηθέντες ασυρμάτους, τα τηλέφωνα-πίνακες, τους οπτικούς τηλεγράφους, τα τηλέτυπα, τις αγγελιαφόρους περιστερές, τα κρυπτογραφικά μέσα, τις υποκλοπές του αντιπάλου, τα ραδιογωνιόμετρα, τα ραντάρ, τις επικοινωνίες των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, τις τεχνικές υπηρεσίες και τον ανεφοδιασμό υλικών Διαβιβάσεων, τη συνεργασία με την Αεροπορία και τη συμβολή της Χωροφυλακής στις επικοινωνίες του μετώπου. Επίσης, σκιαγραφεί τις προπολεμικές τεχνικές υποδομές της χώρας (κρατικών τηλεπικοινωνιών, εξηλεκτρισμού, σιδηροδρόμων, πολεμικής βιομηχανίας,  ραδιοφωνίας).

   Στο Δεύτερο Μέρος, η μέχρι τώρα «αθέατη» πολεμική δράση των Διαβιβάσεων τοποθετείται στο πλαίσιο κάθε ιστορικής φάσεως της περιόδου 1940-44, όπως έχει αποτυπωθεί σε επίσημα αρχεία, αλλά και στα προσωπικά ημερολόγια αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων και ξένων, που ήταν παρόντες στα μέτωπα Αλβανίας-Βουλγαρίας, στη Μάχη της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή, στις ενέργειες του Ιερού Λόχου στην Αφρική-Αιγαίο και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Ιταλία. Στο πόνημα περιγράφεται η επιστράτευση των Μονάδων ΔΒ, αναλύεται η επίδραση των συνεχών μετακινήσεων και των αλλαγών της δομής των ελληνικών δυνάμεων στην απόδοση των επικοινωνιών και η σημασία της θέσεως των στρατηγείων εν πολέμω.  Μελετά την απόδοση των διαφόρων επικοινωνιακών μέσων κατά τις επιχειρήσεις, εξάγοντας συμπεράσματα και διαχρονικά διδάγματα.  Επίσης ερευνάται η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η δράση των Διαβιβάσεων των συμμαχικών ενισχύσεων, αλλά και των ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων, με βάση απόρρητα αρχεία που πρόσφατα αποχαρακτηρίσθηκαν.

   Στις 400 σελίδες του βιβλίου, που περιέχει πίνακες-διαγράμματα και 170 φωτογραφίες, αποκαλύπτονται πολλά, άγνωστα μέχρι τώρα, γεγονότα που σχετίζονται με τη διοίκηση του Στρατού, με κάποιες Μονάδες που ενώ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, έμειναν στη σκιά της ιστορίας και με τη συμβολή του Τάγματος Διαβιβάσεων Αττικής, που είχε συγκροτηθεί κρυφά στη Κατοχή, στη διάσωση κρίσιμων υποδομών κατά την αποχώρηση των Γερμανών.

    Στα παραρτήματα γίνεται αναφορά στους διοικητές των τότε Μονάδων Διαβιβάσεων και το έργο ολοκληρώνεται με τη παρουσίαση της εξέλιξης των οπλοσήμων των Τηλεγραφητών-Διαβιβαστών από το 1888 έως σήμερα, καθώς και της εξέλιξης της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.

    Προλογίζει η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: Το βιβλίο του Χρήστου Νοταρίδη έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία ....αποτελεί μία πλουσιώτατη πηγή πληροφοριών και αναλύσεων ...παρέχει σπάνιο αρχειακό, φωτογραφικό και βιβλιογραφικό υλικό ....... ένα θησαυρό από περιγραφές συσκευών  δικτύων και διαδικασιών ....είναι μία σημαντική συμβολή στη τοποθέτηση των Διαβιβάσεων στη θέση που τους αναλογεί...

   Με την έκδοση αυτή τεκμηριώθηκε αδιαμφισβήτητα η σημαντική συμβολή των επικοινωνιών στο Έπος του Σαράντα και στους άλλους αγώνες μέχρι και την Απελευθέρωση.  Οι Διαβιβάσεις με τη δράση τους, που αν και ουσιαστική υπήρξε μέχρι τώρα «αθέατη», απέδειξαν την αξία τους ως πολύτιμο και διαχρονικό εργαλείο διοικήσεως και συλλογής πληροφοριών, απαραίτητο για την επιτυχία κάθε αγώνα, κερδίζοντας επάξια την εκτίμηση όλων. 

   Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τον συγγραφέα Ταξίαρχο ε.α. Χρήστο Νοταρίδη (6948945441) και στο email : cjno1956@yahoo.com