Κύριε Υπουργέ,

Σεβασμιότατε,(Πανοσιολογιότατε,(Άγιοι Πατέρες)

Κ. Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,

Κύριε Εκπρόσωπε του Αντιπεριφερειάρχη  Δυτ.Τομέα Αθηνών

Κύριοι Δήμαρχοι,

Σεβαστοί Στρατηγοί ε.ε. και ε.α.,

Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΔΒ,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι.

 

Σαν σήμερα στις 8 Φεβ 1946, ένα νέο Όπλο προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα τέσσερα (ΠΕΖΙΚΟ, ΙΠΠΙΚΟ-ΤΕΘ/ΝΑ, ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ) που συγκροτούν τον Ελληνικό Στρατό.

Μέσα από τα σπλάχνα του Μηχανικού, δημιουργείται το Όπλο των Διαβιβάσεων στο οποίο ανατίθεται πλέον η ευθύνη της οργανώσεως και λειτουργίας των Επικοινωνιών του Στρατού μας.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Σχολής Διαβιβάσεων, για το χώρο εορτασμού των 70 χρόνων, από την ίδρυση του όπλου, καθώς εδώ είναι ο ιερός τόπος που τιμούνται  οι πεσόντες Διαβιβαστές.

Εδώ είναι ο χώρος που υπάρχει το Μπλόκ 15, ένας τόπος μαρτυρίου, στον οποίο φυλακίζονταν οι Έλληνες πατριώτες, πριν οδηγηθούν στα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Και τέλος,  είναι ο χώρος που βρίσκεται μέσα στη καρδιά κάθε Διαβιβαστή, γιατί είναι ποτισμένος με τον ιδρώτα χιλιάδων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών που με πολύ μόχθο, μετέτρεψαν το ερημικό τοπίο που υπήρχε εδώ, σε μια όαση.

Είναι ο χώρος, στον οποίο κάθε μέρα χύνεται πολύς ιδρώτας στην εκπαίδευση, για να χυθεί λιγότερο αίμα στη μάχη.

Κάθε Διαβιβαστής που βρίσκεται σήμερα εδώ, αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση φέρνοντας στη μνήμη του πρόσωπα και γεγονότα που τον έχουν συνδέσει άρρηκτα με το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων, η επιστροφή του οποίου θα προσέδιδε ιστορική και λειτουργική επανασύνδεση με τη Σχολή Διαβιβάσεων, τη Σχολή Τηλεπικοινωνιών Αξιωματικών Διαβιβάσεων και το Χαϊδάρι.

Προσωπικά αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και για δύο επιπλέον λόγους.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την  πρόσφατη επιστροφή, στην πατρίδα, των οστών ενός ακόμη ήρωα της Κυπριακής Τραγωδίας, που έπεσε μαχόμενος εναντίον των Τούρκων εισβολέων την 16η Αυγούστου 1974.

Ο ηρωικός Στρατιώτης Διαβιβάσεων Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος, τον Ιούλιο του 1974, υπηρετούσε στο 489 ΤΔΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στρατιώτης Διαβιβάσεων Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος, έλαβε εθελοντικά τη θέση άλλου στρατιώτη , συμμετέχοντας  αυτοβούλως, στο εθελοντικό τμήμα που αναχώρησε για την Κύπρο προκειμένου να ενισχύσει την ΕΛΔΥΚ. Ο ήρωας, ο οποίος με τιμές και δόξες επέστρεψε την 19η Ιανουαρίου 2016 στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Έλαφο Πιερίας, και το όνομα του, θα παραμείνει χαραγμένο όχι μόνο στο μνημείο των πεσόντων Διαβιβαστών, αλλά και στις ψυχές όλων μας.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι σήμερα ένας ζωντανός ήρωας βρίσκεται στον εορτασμό μαζί μας. Ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία κύριος Μοιρισκλάβος Αντώνιος τάξεως 1938. Κάτοχος του πολεμικού Σταυρού δια «την εκτέλεση μετά ζήλου και γενναιότητας απάσας των αποστολών που του ανατέθηκαν στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο».

Είναι γεγονός ότι, οι Διαβιβάσεις από την αρχή της συγκροτήσεως τους, αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερο νέες αποστολές,  κέρδισαν επάξια την απόλυτη εμπιστοσύνη  της Στρατιωτικής Ηγεσίας ,που  κατανόησε, την σπουδαιότητα του όπλου, ως μέσο διοικήσεως και διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι Διαβιβάσεις σήμερα, μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, προτείνοντας και υιοθετώντας ρεαλιστικές λύσεις άμεσα υλοποιήσιμες και συνάμα χαμηλού κόστους, παρέχουν αδιάλειπτη υποστήριξη στο Σύστημα Διοικήσεως και Ελέγχου του Στρατού Ξηράς  και είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εκπληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία και τους τρεις  τομείς της αποστολής τους, τις Επικοινωνίες, τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο και την Ηλεκτρονική Επιτήρηση.

Αυτό ακριβώς είναι και το όραμα της Διεύθυνσης Διαβιβάσεων, ένα όπλο προσαρμοσμένο στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, με άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και πλήρες λειτουργικό εξοπλισμό.

Όλοι οι εν-ενεργεία σήμερα διαβιβαστές, έχοντας ως παρακαταθήκη το έργο και τις θυσίες των προκάτοχων μας, θα συνεχίσουμε το δρόμο της προόδου, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων Διαβιβάσεων.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά , όλους εσάς που με την παρουσία σας, τιμήσατε την εκδήλωση αυτή.

Εκφράζω ιδιαίτερες ευχαριστίες:

        α.     στον κ. Υπουργό, του οποίου η παρουσία, μας τιμά και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στο έργο και στη σημασία της αποστολής μας.

        β.     στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικαίας ο οποίος με την παρουσία του, επισφραγίζει την ιερότητα της θυσίας των προγόνων μας.

        γ.     στον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που η παρουσία του εδώ, μας τιμά, και μας εμψυχώνει  να συνεχίσουμε το έργο που εκτελούμε,  σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του.

        δ.     στον Αντιπεριφεριάρχη της  Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, τους  Δημάρχους Περιστερίου και Χαϊδαρίου, οι οποίοι με την παρουσία τους εδώ επιβεβαιώνουν τους άρρηκτους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας, με τις Διαβιβάσεις στον χώρο αυτό από το 1946.

        ε.      σε όλους εσάς, τους εν αποστρατεία, για την προσφορά σας στο Όπλο, το οποίο οδηγήσατε στο δρόμο της προόδου και του εκσυγχρονισμού, κατά την εβδομηντάχρονη πορεία του. Ένα δρόμο, που εμείς σήμερα ξέρουμε, ότι δεν ήταν καθόλου εύκολος, διότι τα μέσα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης που είχατε στη διάθεσή σας, δεν ήταν πάντοτε επαρκή σε ποσότητα και σύγχρονα από πλευράς τεχνολογίας.

Και πάλι σας ευχαριστώ

Ταξίαρχος Απόστολος Περβολαράκης 

Διευθυντής ΔΔΒ/ΓΕΣ