ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ 41 ΕΤΗ !
Ο αείμνηστος στρατιώτης ΔΒ Νικόλαος Τσιγκαρόπουλος, το 1974 υπηρετούσε στο 489 ΤΔΒ του Β΄ΣΣ στη ΒΕΡΟΙΑ, με Δκτη Τάγματος τον Ανχη Γ. Πολυμερόπουλο και Λοχαγό τον Ν. Σαμψών. Ο Λγός Σαμψών έλαβε εντολή από τον Δκτη του Τάγματος να ετοιμάσει μία ομάδα εθελοντών Διαβιβαστών για την ΕΛΔΥΚ. Οι εθελοντές παρουσιάστηκαν αμέσως, αλλά λίγο πριν την αναχώρησή τους ένας από την ομάδα για καθαρά οικογενειακούς λόγους ζήτησε απαλλαγή. 
Ο Στρατιώτης Τσιγκαρόπουλος, ένα αγνό χωριατόπουλο από την Ελαφίνα Πιερίας, με αγνά πατριωτικά αισθήματα, αυτοβούλως και χωρίς κανένα δισταγμό, ζήτησε να ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ τον συνάδελφό του, που κωλύονταν να μεταβεί στην Κύπρο.
Το αγνό αυτό Ελληνόπουλο, στις 16/8/1974, πότισε με το αίμα του την μαρτυρική μας Κύπρο πολεμώντας ηρωικά τους Τούρκους εισβολείς κάτω από την Ελληνική Σημαία της ΕΛΔΥΚ. Ο ήρωας της νεώτερης ιστορίας μας Τσιγκαρόπουλος έμεινε ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ μαζί με τους άλλους νεκρούς μας της τραγωδίας της Κύπρου ώσπου το 1993, σε μια χρονική περίοδο που κανένας δεν μιλούσε για την Κύπρο, το όνομά του μαζί με τους άλλους νεκρούς Διαβιβαστές της Κύπρου χαράχτηκε στο ηρώο του ΚΕΔΒ με πρωτοβουλία του τότε Διοικητή Ταξιάρχου Σ. Κουρκούμπα. 
Πολύ αργότερα, ο Λοχαγός του Τσιγκαρόπουλου στο 489 ΤΔΒ, Ν. Σαμψών, Υποστράτηγος πλέον Δντης ΔΔΒ/ΓΕΣ, επισκέφθηκε την οικογένειά του στην Ελαφίνα και της επέδωσε τιμητική πλακέτα. Οι σκηνές που επεκράτησαν δεν μπορούν να περιγραφούν. Η μανούλα του και οι άλλοι συγγενείς μέσα από δάκρυα και αναφιλητά δεν μπορούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, που κάποιος, και μάλιστα στρατηγός, μετά από τόσα χρόνια θυμήθηκε τον "Νίκο" τους, αλλά και τους στενούς συγγενείς του.
Λαοί που δεν τιμούν και ξεχνούν τους νεκρούς που πολέμησαν για την πατρίδα τους, δεν έχουν μέλλον.